Σαραγλί

ΣΑΡΑΓΛΙ

 

 

AB545D93-EA7F-407D-97BC-BF7FA74EE4B5

 

 

Ζουμερό με τραγανό φύλλο γεμάτο με ξηρούς καρπούς, το σαραγλί είναι αγαπημένο όλων.  Είναι εύκολο στην παρασκευή του και το αποτέλεσμα πραγματικά απολαυστικό.

 

 

 

Υλικά: 

Για το σιρόπι

*500 γρ. ζάχαρη 

*300 γρ. νερό

*1 στίκ κανέλας

*50 γρ. γλυκόζη ή μέλι

*6 ολόκληρα γαρίφαλα

*φλούδα από 1 λεμόνι

*1 κ.σ. χυμό λεμονιού

 

 

Για το σαραγλί

*400 γρ. βούτυρο

*100 γρ. καρυδόψιχα

*100 γρ. φιστίκι Αιγίνης

*100 γρ. αμύγδαλο

*1 κ.γ. κανέλα

*1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

*900 γρ. φύλλο κρούστας

 

 

Εκτέλεση:

 

 

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη γλυκόζη, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.

Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

Για το σαραγλί

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύουμε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλουμε και πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο μας.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.

Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας.

Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε.

Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.

Βάζουμε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.

Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί.

Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.

Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.

Ψήνουμε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.

Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι πριν σερβίρουμε. 

 

 

 

Συνταγή: Α. Πετρετζίκης

 

 


 

 

 

 

 

Wedding Banner (1)_160x600
  • Welcome to Mygreekitchen
140x140

MyGreekitchen

Greek Mediterranean Cuisine and much more..
Latest posts
  • | Χωρίς σχόλια

    ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ

    ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ           Οι μπαγκέτες είναι μακρόστενα ψωμιά δημοφιλείς στη Γαλλία, αν και προέρχονται απο τη Βιέννη. Συνήθως, είναι κατασκευασμένα από λευκό ψωμί. Οι μπαγκέτες έχουν συνήθως ...

  • | Χωρίς σχόλια

    ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ

    ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ     Υλικά: Για τη ζύμη *500 γρ. αλεύρι  *100 ml ελαιόλαδο *20 ml ξίδι από λευκό κρασί *10 γρ. ζάχαρη *1 ½ κουτ. γλ.αλάτι *210 ml νερό *200 ml ελαιόλαδο για άλειμμα Για τη γέμιση *2 ...

  • | Χωρίς σχόλια

    Σαραγλί

    ΣΑΡΑΓΛΙ         Ζουμερό με τραγανό φύλλο γεμάτο με ξηρούς καρπούς, το σαραγλί είναι αγαπημένο όλων.  Είναι εύκολο στην παρασκευή του και το αποτέλεσμα πραγματικά απολαυστικό.       Υλικά:  Για το σιρόπι *500 ...

Instagram Photos
Instagram has returned invalid data.
Calendar
Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Tags