ΒΑΝΙΛΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
Βανίλια υποβρύχιο. Πόσες αναμνήσεις απο τα παιδικά μας χρόνια, μας φέρνει αυτό το γεμάτο γλύκα κουτάλι, βουτηγμένο σε παγωμένο νερό !!
Kατάλευκο και αρωματικό, το «υποβρύχιο» ήταν κάποτε το επίσημο κέρασμα σε κάθε σπίτι, αλλά και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως .
Εμένα μου θυμίζει επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς μου , διακοπές στο χωριό, και τρεχάλες στην πλατεία.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν σήμερα πια, μαγαζιά με υποβρύχιο στον κατάλογό τους το σίγουρο πάντως είναι ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν βάζα σε διάφορες γεύσεις .
Η ζαχαρόπαστα αυτή ‘ δηλαδή το υποβρύχιο των παιδικών μας χρόνων χρησιμοποιήτε σαν topping σε τούρτες , κέικ και διάφορα άλλα γλυκίσματα στις χώρες της Δύσης ενώ στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού.
Υλικά :
*800 γρ. ζάχαρη
*450 γρ. νερό
*2 κ.σ. μέλι
*1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
*1 κ.σ. χυμός λεμόνι
*ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου αλλά το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και αλείφουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό μας.
Στα 15 λεπτά προσθέτουμε τη βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά, βρέχοντας με το πινέλο τα τοιχώματα της κατσαρόλας
Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 5-8 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30-40 λεπτά.
Όταν παγώσει το βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ όταν το μείγμα ασπρίσει και τελικά πάρει την μορφή της γνωστής βανίλιας υποβρύχιο.
Όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε παγωμένο νερό.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Leave a Reply