ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ

Οι μηλόπιτες και γενικά όλα τα γλυκίσματα με μήλο είναι τα αγαπημένα μου. Βρήκα αυτή τη συνταγή και πραγματικά την ερωτεύτηκα. Δοκιμάστε την για τις γιορτές και θα ξετρελαθείτε . Συνοδεύουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζουμερής τάρτας με μια μπάλα παγωτό βανίλια και……τι να πώ….παράδεισος !!!
Φτιάξτε την και στείλτε φωτό με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις δικές σας ιδέες.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
* 1 1/2 φλυτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι
* 2 κουτ. γλ. ζάχαρη
* 7 κουτ. σούπας βούτυρο
* 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
* 4 έως 6 κουτ. σούπας κρύο νερό
Για τον πουρέ μήλου:
* 3-4 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
* 1 λοβό βανίλια
* 2 έως 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
* 2 κουτ. βούτυρο
* 3-4 κουτ. σούπας κρύο νερό
Για την τάρτα μήλου:
* 3 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
* 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
* 1 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
* Φιλές αμυγδάλου
Εκτέλεση :
– Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι.
Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας νερό και αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε περισσότερο νερό.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 έως 60 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα τάρτας με μετακινούμενο πάτο.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε ένα κύκλο ελαφρώς μεγαλύτερο από την φόρμα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα, πιέζοντας απαλά τη ζύμη μέσα στις άκρες, και κόβουμε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τρυπάμε τη βάση με πιρούνι. Τοποθετούμε λαδόκολλα απο πάνω, γεμίζουμε με ξερά φασόλια ( βαρίδιο ) και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βάρη, και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά περισσότερο, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
– Φτιάχνουμε τον πουρέ μήλου:
Τοποθετούμε τα μήλα, βανίλια, τη ζάχαρη, το βούτυρο, και 3 κουταλιές της σούπας νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέυουμε απαλά, ανακατεύοντας συχνά, για 10 έως 15 λεπτά, έως ότου τα μήλα μαλακώσουν, προσθέτοντας περισσότερο νερό εάν είναι απαραίτητο για να κρατήσει τα μήλα από το καψάλισμα.
Αφαιρούμε το λοβό βανίλιας και χρησιμοποιούμε την άκρη ενός μικρού κοφτερού μαχαιριού για να ξύσουμε τους σπόρους βανίλιας απευθείας στο μίγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπλέντερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
– Στήνουμε την τάρτα μήλου:
Απλώνουμε τον πουρέ μήλου ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
Τακτοποιούμε τις φέτες μήλου σε κύκλους πάνω απο τον πουρέ.
Βουρτσίζουμε τα μήλα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλα και ζάχαρη.
Ψήνουμε για 25-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα μήλα.
Αφήνουμε την τάρτα κρυώσει ελαφρά. Αφαιρούμε τις πλευρές της φόρμας και σερβίρουμε με παγωτό η σαντιγί.



Leave a Reply