
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφράτα, φουσκωτά με τέλειο άρωμα και γεύση που σε ξεσηκώνει!!! Αυτή τη συνταγή την κάνω πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω με καμμία άλλη. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που θέλω και αυτό που πρέπει να είναι ένα τσουρέκι. Να έχει όγκο αλλά να μην είναι βαρύ, να έχει ευχάριστο άρωμα, να είναι αφράτο , και φυσικά να μη μοιάζει με μπαγιάτικο ψωμί μετά απο λίγες ημέρες.
Σήμερα είπα να κάνω μια μικρή παρέμβαση και πραγματικά άξιζε τον κόπο….
Λόγω της σοκολάτας έχουν μια έξτρα υγρασία και είναι απίστευτα μαλακά, αφράτα και ελαφριά.
Συνήθως αφήνω τα τσουρέκια να κρυώσουν και μετά αφού τα κλείνω σε ξεχωριστά σακουλάκια τα βάζω στην κατάψυξη. Έτσι έχω όποτε θέλω ολόφρεσκο τσουρέκι.
Δοκιμάστε τη συνταγή και αφήστε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας η και τις δικές σας ιδέες και συνταγές.
Μείνετε συντονισμένοι, σε λίγες μέρες έρχεται νέα σούπερ γεύση ….
Υλικά:
* 1 ½ κιλό αλεύρι
* 90 γρ. φρέσκια μαγιά
* 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
* 500 γρ. ζάχαρη
* 4 αυγά
* 350ml ζεστό γάλα
* 1 κουτ. γλ. μαστίχα
* 1 κουτ. γλ. τριμμένο μαχλέπι
* 1 κουτ. γλ. τριμμένο κακουλέ
* 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
* Πρέζα αλάτι
* 1 κουτ. γλ βανίλια
*1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας
* 2 κρόκοι αυγών, για το άλειμμα
* ½ φλιτζάνι τεμαχισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, διαλυουμε τη μαγιά σε μια κούπα ζεστό νερό. Προσθέτουμε 250 γραμμάρια αλεύρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Στο υπόλοιπο αλεύρι , ρίχνουμε το αλάτι, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το ζεστό γάλα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει και το μείγμα της ζάχαρης στο αλεύρι .
Βάζουμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο , ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο »η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή και δεν κολλάει στην πλευρά του μπολ.
– Αν ζυμώνουμε με το χέρι :
Ζυμώνουμε ρίχνοντας σε δόσεις το λιωμένο βούτυρο.
Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι απαλή , λεία και να μη κολλάει.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες να φουσκώσει.
Κόβουμε σε ίσα κομμάτια , ανοίγοντας κάθε ένα με τα χέρια η με πλάστη όσο μπορούμε. Πασπαλίζουμε κατά μήκος , με τις σταγόνες σοκολάτας , τυλίγουμε και πλάθουμε σε ρολό ( μπαστούνι ).
Τέλος πλέκουμε σε πλεξούδες, και τις τοποθετούμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν.
Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και αλείφουμε τα τσουρέκια.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι η φιλέ αμυγδάλου ( προαιρετικά ).
Ψήνουμε για 20 έως 30 λεπτά, στους 160 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ωραίο, χρυσό-καφέ χρώμα.
27 Μαρτίου, 2018
Εξαιρετική ιδέα, θα την φτιάξω σήμερα. Εδώ και δύο χρόνια φτιάχνω τα τσουρέκια σου και είμαι πολύ ευχαριστημένη .
Περιμένω πως και πως τη νέα γεύση…
27 Μαρτίου, 2018
Ευχαριστώ. Χαίρομαι που σου αρέσει. Όσο για τη νέα γεύση , έρχεται σε λίγες μέρες.
27 Μαρτίου, 2018
Φαίνονται πολύ νόστιμα. Θα μπορούσα να βάλω Μερεντα αντί για σταγόνες σοκολάτας ¡
27 Μαρτίου, 2018
Ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις Μερέντα, απλά μη βάλεις πολύ ποσότητα. Απλώσει την κατά μήκος, όχι σε όλη την επιφάνεια.
Καλή επιτυχία