Λαζαρακια

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

IMG_1886

 

Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε ειδικά ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανομένο άνθρωπο και ονομάζονται λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα λαζαρικά, κάλαντα ειδικά για την ημέρα.

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής.

Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους.
O Λάζαρος είναι μια μορφή που εμπνέει σεβασμό στον ελληνικό λαό.
Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες, ωστόσο σήμερα έχουν λησμονηθεί ως επί το πλείστον.
Για παράδειγμα τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.
Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν “Λαζαρίνες”.
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.
Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. Τα λόγια του τραγουδιού άλλοτε αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου και είναι συνήθως μέτρια στιχουργήματα και άλλοτε πάλι αποτελούν παινέματα προσώπων που αγγίζουν τα όρια υψηλής ποιητικής δημιουργίας.

Καλό κα Ευλογημένο Πάσχα σε όλους .

 

 

 

Υλικά:

* 4 1/2 κουτ. γλ. μαγιά
* 12-14 κούπες για όλες τις χρήσεις αλεύρι
* 1 1/2 κούπες ζάχαρη
* 3 κουτ. γλ. άλατι
* 2 1/2 έως 3 κούπες χλιαρό νερό
* 1/2 κούπα ηλιέλαιο
* 1 κουτ. γλ. κανέλα
* 1 κουτ. γλ. μαχλέπι
* 1/2 κουτ. γλ. μαστίχα
*σουσάμι
* Ολόκληρα γαρίφαλα για τα μάτια και το στόμα

 

 

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς, και βάζουμε λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί.

Διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι του 2 1/2 – 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατέυουμε καλά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, την κανέλα, το λάδι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το μισό περίπου αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι , ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη και να μην κολλάει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και σχηματίζουμε τα λαζαράκια. Κόβουμε σχισμές για τα χέρια και τα πόδια. Σταυρώνουμε τα χέρια στο στήθος.

Τοποθετούμε τα γαρύφαλλα για μάτια και στόμα.

Τοποθετούμε τα λαζαράκια στην λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα.

Ψήνουμε τα λαζαράκια για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.  Αλείφουμε τα Λαζαράκια  με λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments
  • Ευαγγελία. Π
    30 Μαρτίου, 2018

    Φανταστικά . Τέλεια συνταγή, σωστές πληροφορίες., και το βίντεο καταπληκτικό. Μπράβο σου. Καλό Πάσχα .

    • mygreekitchen
      30 Μαρτίου, 2018

      Ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *