Τσουρεκια

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

IMG_0279

 

Όσο γνωστόν τσουρέκια φτιάχνουμε συνήθως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Στο δικό μας σπίτι δεν περνάνε αυτά , οπότε φτιάχνω τσουρέκια πολύ συχνά και μάλιστα διπλή δόση.

Έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές που υπόσχονται ‘θεϊκά’ αποτελέσματα….παρ´ολα αυτά αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζω με τίποτα.  Ήταν της γιαγιάς μου και έπειτα της μαμάς και πάει λέγοντας….

Πειραματίστηκα, έκανα αλλαγές αλλά κατέληξα σε αυτήν την ίδια συνταγή που φτιάχνω σχεδόν 20 χρόνια τώρα.

 

Δοκιμάστε την συνταγή μου και αφήστε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις σας και γιατί όχι…τις δικές σας ιδέες και συνταγές.

 

Υλικά:

 

*1 ½ κιλό αλεύρι
* 90 γρ. φρέσκια μαγιά
* 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
* 500 γρ. ζάχαρη
* 4 αυγά

* 350ml ζεστό γάλα
* 1 κουτ. γλ. μαστίχα
* 1 κουτ. γλ. τριμμένο μαχλέπι
* 1 κουτ. γλ. τριμμένο κακουλέ

* 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

* Πρέζα αλάτι
* 1 κουτ. γλ βανίλια
* 2 κρόκοι αυγών, για το άλειμμα
* ½ φλιτζάνι τεμαχισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι (προαιρετικά)

 

IMG_3396

 

 

 

 

Εκτέλεση:

 

Σε ένα μπολ, διαλυουμε τη μαγιά σε μια κούπα ζεστό νερό. Προσθέτουμε 250 γραμμάρια αλεύρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

IMG_3397

Στο κοσκινίζουμε το  αλεύρι , ρίχνουμε το αλάτι, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το ζεστό γάλα.

IMG_0272

Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει και το μείγμα της ζάχαρης στο αλεύρι .
Βάζουμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο , ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα.

IMG_0257

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο »η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή και δεν κολλάει στην πλευρά του μπολ.

 

– Αν ζυμώνουμε με το χέρι :
Ζυμώνουμε ρίχνοντας σε δόσεις το λιωμένο βούτυρο.
Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι απαλή , λεία και να μη κολλάει.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να φουσκώσει.

IMG_3391

Κόβουμε κομμάτια ,πλάθουμε σε μπαστούνια και πλέκουμε σε πλεξούδες.

Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, και σκεπάζουμε αφήνοντας 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν.

IMG_3394

Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και αλείφουμε τα τσουρέκια.

IMG_3393

Πασπαλίζουμε με σουσάμι η φιλέ αμυγδάλου ( προαιρετικά ).

Ψήνουμε για 20 έως 30 λεπτά, στους 160 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ωραίο, χρυσό-καφέ χρώμα.

IMG_0278

 

TIPS:

– Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνια , διπλώνουμε , το μπαστούνι, και ξανά πλάθουμε . Όσες φορές το κάνουμε αυτό , τόσο πιο κορδωνάτα θα βγούν τα τσουρέκια μας.

– Ψήνουμε στους 160 βαθμούς. Ποτέ περισσότερο. Αυτό για να έχουμε αφράτα τσουρέκια, μέσα και έξω.  Σε μεγαλύτερη θερμοκρασία το τσουρέκι ψήνεται πολύ απο μέσα με αποτέλεσμα να βγεί ψιχουλιαστό σαν μπαγιάτικο και απο έξω να κάνει σκληρή κρούστα.

– Αφου´ βγούν τα τσουρέκια απο το φούρνο , τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου, να κρυώσουν ελαφρώς και μετά τα βάζουμε ένα ένα σε σακουλάκια, όπου και διατηρούνται καλύτερα.

– Σε περίπτωση που φτιάξουμε πολλά τσουρέκια μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα κλείσουμε σε σακουλάκια. Διατηρούνται για όσο θέλουμε και όταν ξεπαγώνουν είναι ολόφρεσκα.

 

#vgfoodblogawards16

No Comments Yet.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *