ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Αγαπημένος Μπακλαβάς , σταθερή αξία. Αν και ταιριάζει σε όλες τις ώρες και περιστάσεις , τον έχουμε συνδέσει με τις γιορτές και κυρίως με τα Χριστούγεννα . Καταπληκτική συνταγή, δοκιμασμένη με μια μικρή αλλαγή – προσθήκη…τις σταγόνες σοκολάτας. Δοκιμάστε το !
Υλικά:
* 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης , χοντροκομμένα
* 200 γρ. Καρύδια, χοντροκομμένα
* 150 γρ. Φουντούκια, χοντροκομμένα
*2 κούπες σταγόνες σοκολάτας, Προεραιτικά
* ¼ κούπας ζάχαρη
* 2 κουτ. σούπας τριμμένη κανέλα
* 1/3 κουτ. γλ. Γαρύφαλλο σκόνη
* 1 πακέτο φύλλα κρούστας
* Πρόβειο βούτυρο, λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων.
Σιρόπι
* ¾ κούπας ζάχαρη
* 1 κούπα νερό
* 1 κούπα μέλι
* 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα πορτοκαλιού
* 5 ολόκληρα γαρύφαλλα
*Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση :
Ανακατέυουμε τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ¼ κούπας ζάχαρη, την κανέλα, και το γαρύφαλλο .
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Αλείφουμε ένα ταψί ( 33~22 ) με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και πασπαλίζουμε με βούτυρο και πιέζουμε απαλά στις γωνίες και τις πλευρές του ταψιού.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να εξαντληθεί το ⅓ του πακέτου φύλλο. ( 3 φύλλα ).
Απλώνουμε το 1/3 των ξηρών καρπών και συνεχίζουμε με τα επόμενα 3 φύλλα.
Απλώνουμε ξανά το μισό των υπόλοιπων ξηρών καρπών και τα επόμενα 3 φύλλα.

Τέλος απλώνουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ομοιόμορφα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα , αφού τα έχουμε βουτυρώσει.

Βουτυρώνουμε το τελευταίο φύλλο και με ένα μαχαίρι, κόβουμε διαγώνια . (Μην πιέσετε το μαχαίρι σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω).
Ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς μας.
Ενώ ο μπακλαβάς ψήνεται , φτιάχνουμε το σιρόπι μελιού.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα πορτοκαλιού, και τα ολόκληρα γαρίφαλα, ανακατεύουμε για να αναμειχθεί.
Μόλις φτάσει το σιρόπι σε βρασμό χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά.
Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφαιρούμε τα ολόκληρα γαρίφαλα.
Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, βγάζουμε απο το φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι.

Λίγες ώρες αργότερα, κόβουμε τον μπακλαβά προσεκτικά και σερβίρουμε .



Leave a Reply